Založ si blog

Ovládajú kandidáti na županov kompetencie VÚC?

Kto si sľuboval od volieb Prešovského župana politickú drámu, bude veľmi sklamaný. To, čo predviedli na verejnej diskusii vyzývatelia Petra Chudíka, boli, ako sa hovorí, „kolotočárske“ reči.

Časopis IMPRESO urobil veľkú službu obyvateľom Prešovského kraja. Zorganizoval verejnú diskusiu kandidátov na predsedu nášho vyššieho územného celku a aj keď sa jej nemohli zúčastniť všetci voliči, na internete si ju môže pozrieť každý. A pochopí, že zdrvujúca väčšina kandidátov si ani len nezaslúži, aby sme kvôli nim zodvihli zadky z gauča a hlasovali za nich.

Vyzývatelia súčasného predsedu Prešovského kraja Petra Chudíka mali jedinečnú príležitosť predviesť sa, predstaviť svoje rozvojové projekty, načrtnúť, v ktorých aktuálne rozbehnutých programoch by pokračovali, ktoré by pozastavili a aké nové iniciatívy by z pozície župana presadili. A hlavne, prezentovať svoje predstavy v súlade s reálnymi kompetenciami kraja. Nič také sa nedialo. Chudík síce nie je žiaden Cicero, čo sa rétoriky týka, ale hovoril vecne, bol v obraze a predovšetkým ovládal kompetencie samosprávneho kraja.

Zarážajúco všetci, ale naozaj úplne všetci ostatní diskutujúci predvádzali, že im vôbec nie sú jasné zákonom vymedzené kompetencie vyšších územných celkov. Kandidát za Kotlebovu stranu Jozef Mihalčin rečnil, ani keby bol rok 2020 a blížili sa parlamentné voľby. A nebol jediný. Rovnako aj primátor Levoče Milan Majerský, ktorý je navyše poslancom aj na župe, rozprával, akoby mal v rukách nástroje vlády v Bratislave a úplný preborník v tejto oblasti bol Pavol Gašper, donedávna viceprimátor Popradu, ktorý porovnával HDP Prešova s HDP Bratislavy a dokonca argumentoval, že vyšší územný celok má dostatok kompetencií, aby to mohol zmeniť. Isteže, kraj môže rozumnou politikou všeličo ovplyvniť, prilákať investorov, tlačiť na vládu, aby si pohla s výstavbou diaľnic a podobne. Ale nazdávať sa, že je v silách kraja vyrovnávať HDP Prešova a Bratislavy je nielen neznalosťou zákonom daných kompetencií, ale aj ekonomických zákonitostí daných základnou geografiou Slovenska.

Aspoň trochu odborne a kompetentne na mňa zapôsobil Miroslav Škvarek, primátor Svitu, ktorého reálne šance na zvolenie sú však veľmi malé. Ostatní diskutujúci páni ako Andrej Gmitter či Ján Garaj vôbec neprejavili znalosť problematiky vyšších územných celkov. Všetci mali veľa rečí o výške platov, obchvatoch a diaľniciach, akoby riadili vládu v Bratislave a všetko zaklincoval Ján Garaj hláškou, že ak by sa stal županom, „obrovským spôsobom by som zatlačil na ústrednú moc“, aby sa vzdala časti svojich kompetencií a dokonca presunula niektoré ústredné orgány štátnej správy do Prešova. Nie, to nebol silvestrovský kabaret, ale diskusia o volebných programoch.

Nech už máme akékoľvek politické názory, sami uznáte, že takéto vystúpenia ľudí, ktorí by chceli nahradiť súčasného župana, sú na úrovni pútí so strelnicami, kolotočmi a cukrovou vatou ako hlavnými bodmi programu. Som z toho naozaj veľmi sklamaný, že sa v našom kraji nenašiel žiaden protikandidát, ktorý by bol kompetentný a schopný hovoriť k veci a najmä v súlade s realitou vyšších územných celkov. Tešil som sa na politickú bitku, no na ňu by sa do ringu museli postaviť rovnako zdatní súperi. Sám so svedavý, čím nás budú chcieť protikandidáti ohúriť, keďže kompetentnosťou to určite nebude. Náš kraj má síce až tucet kandidátov na župana, no v tomto prípade kvantita jasne prevýšila kvalitu.

Ešte raz veľká vďaka časopisu IMPRESO. Dal priestor kandidátom a tí odhalili svoju pravú tvár.

(Majerského) Levoča je najhoršie hospodáriace okresné mesto v Prešovskom kraji

12.10.2017

Levoča je historickou výkladnou skriňou Slovenska. A alarmujúcim príkladom finančnej nezodpovednosti medzi okresnými mestami Prešovského kraja. Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy INEKO zverejňuje veľa zaujímavých ekonomických štatistík. Pokiaľ ide o hospodárenie samospráv, priniesol zahanbujúcu správu o finančnom zdraví okresného mesta Levoča. Levoča je [...]

Prečo kresťania nemôžu v Prešove hlasovať za kandidáta KDH Majerského

07.09.2017

Kampaň pred voľbami do VÚC v Prešovskom kraji ukazuje, ako Alojz Hlina hazarduje s dôverou kresťanov ku KDH. Myslím si, že predseda KDH Alojz Hlina to nemyslí s Prešovským krajom dobre a pritom tento región bol vždy baštou kresťanských demokratov. Prečo si to myslím? Nuž preto, lebo za vyše 20-ročnú oddanú podporu KDH sa Alojz Hlina tomuto kraju odvďačil tak, že vo [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

buggy

Som vyštudovaný zdravotník. Desať rokov som pracoval vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Prešove, no v súčasnosti sa živím ako podnikateľ - obchodujem s náhradnými dielmi. Žijem v Prešove a mám rád náš kraj. Zaujímam sa o dianie v regióne, venujem sa športu, autám, mojím koníčkom sú aj počítač a internet.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 9506x
Priemerná čítanosť článkov: 3169x

Autor blogu

Kategórie